Istnieje sporo kontrowersji na temat tego, ile powinno się jadać posiłków na co dzień, a także w jakich odstępach czasowych. Sporo osób, które zaczynają przygodę z kulturystyką i sportami siłowymi ma błędne przekonanie, że budowanie masy mięśniowej jest silnie powiązane, z ilością zjadanych posiłków. Jeśli danego dnia zjemy odpowiednią ilość [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] leżąc wąskim chwytem + prostowanie ramion z liną wyciągu itd. Czyli mamy 16 serii, powinniśmy zamknąć trening w 60 minutach (uwzględniając czas ćwiczeń, przechodzenia na kolejne stanowiska, przygotowania ciężaru, odpoczynku między seriami itd.). Jeśli trenujesz pod kątem wzrostu siły, to faktycznie może się zdarzyć, iż będziesz przesiadywał w [...]
[...] np. gdy zamieni się tłuszcze nasycone na jednonienasycone. Paradoksalnie, istnieje grupa ludzi, która reaguje w sposób nietypowy np. na zamianę masła na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy. U takich ludzi odnotowuje się wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, mimo iż 90% populacji odnotuje spadek stężenia cholesterolu (stosowaniu oliwy z oliwek [...]
[...] niż potrzebuje ustrój. A czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] w Stanach Zjednoczonych współczynnik przeliczeniowy szpinaku zawierającego 11 mg β-karotenu (300 g gotowanego szpinaku) wynosił 21 do 1 wagowo, a β-karotenu w kapsułce olejowej zawierającej 6 mg β-karotenu wynosił 9 do 1 wagowo. Inne badania, w których oceniano wydajność konwersji β-karotenu w warzywach liściastych, również wykazały [...]
[...] produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani potraw wytrawnych zapewne częściej sięgać będą po wersje [...]
Ostatnio zacytowałem pewnemu człowiekowi statystyki z kilku badań naukowych. Jego odpowiedzią był film stworzony nie wiadomo przez kogo, w którym występowała losowa osoba, na dodatek szafująca wziętymi z powietrza danymi. Film może być dobrym źródłem informacji, jeśli bazuje na ugruntowanej wiedzy. Wystarczy wkleić do niego źródła i ocena [...]
[...] rybnych) i nieprzetworzonych lub niskoprzetworzonych (np. na warzywach, migdałach, orzechach, pestkach słonecznika, rybach, mięsie, sezamie, owocach, ryżu brązowym, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek). W jednym z badań zastosowano dwa rodzaje diety. W pierwszej grupie jedzono ryż biały oraz dostarczano 42,4% energii z rafinowanych [...]
[...] jej diagnozowania. Przykładowy jadłospis Posiłek 1: Omlet z masą z awokado oraz sałatka z grejpfruta Z 3 jaj robimy omlet, który smażymy z obu stron na bardzo małej ilości oleju kokosowego. Awokado obieramy ze skóry, wyrzucamy pestkę, rozgniatamy je widelcem, dodajemy małej ilości kakao lub karobu oraz odrobiny ksylitolu dla wzbogacenia smaku. [...]
[...] serze, żółtkach jajek, maśle, tranie, wątrobie, a także w warzywach i owocach bogatych w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły). Witamina E znajduje się w olejach roślinnych (najwięcej jest jej w oleju rzepakowym, sojowym i słonecznikowym), orzechach laskowych, migdałach, żółtkach jaj, kapuście białej, kiełkach, nasionach zbóż, [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
[...] nasyconych do jedno i wielonienasyconych, są jak najmniej przetworzone, odporne na utlenianie i mają wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów zaliczyć możemy smalec, olej kokosowy, masło klarowane i do krótszego smażenia np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Niezależnie jednak, co wybierzemy, to jednak tłuszcz jest tłuszczem i zawiera [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]